Celoslovenská kampaň s názvom „Náhradná rodina“

03.06.2004 Celý región

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov – Úsmev ako dar v spolupráci\r\nso spoločnosťou Nestlé prichádza s celoslovenskou kampaňou s názvom „ ...
Spoločnosť priateľov detí z detských domovov – Úsmev ako dar v spolupráci
so spoločnosťou Nestlé prichádza s celoslovenskou kampaňou s názvom „ Náhradná rodina“ . Cieľom kampane je informovať verejnosť o rôznych formách náhradnej rodinnej starostlivosti a reálnych možnostiach prijatia dieťaťa z detského domova do rodiny cestou adopcie, pestúnstva alebo profesionálnej rodiny.

Cieľom rozvoja náhradnej rodinnej starostlivosti (osvojenie, medzinárodné osvojenie, pestúnska starostlivosť, zverenie inému občanovi než rodičovi, opatrovníctvo) je zabezpečenie rovnocenného náhradného prostredia deťom, ktoré z najrozličnejších príčin nie sú vychovávané vo vlastnej rodine. V súčasnosti je väčší počet detí umiestnených v detských domovoch ako v náhradných rodinách. Snahou našej Spoločnosti je tento pomer zmeniť, čo znamená postupne znižovať počet detí v detských domovoch. Základnou zmenou vo filozofii realizácie ústavnej výchovy je zásada, aby sa detské domovy stali pre deti iba „ prestupnou stanicou“ kým sa nepodarí pôvodnú rodinu sanovať, resp. nájsť náhradnú rodinu. Vo veľkej miere však kladieme dôraz na pripravenosť náhradných rodičov pred prijatím dieťaťa do rodiny a taktiež na podporný servis pre náhradnú rodinu po prijatí dieťaťa.

V tomto procese veľký význam zohráva akreditovaný výcvikový program PRIDE, cieľom ktorého je zlepšiť kvalitu náhradnej rodinnej starostlivosti prostredníctvom informovanosti, rozvoja a odbornej prípravy ľudí, ktorí sa rozhodli starať sa o dieťa niekoho iného. Program sa opiera o emocionálnu stránku človeka a jeho zážitkové skúsenosti. Umožňuje dospelým spoznať svoje schopnosti, aby mohli účinne pomáhať deťom vyrovnať sa so svojou minulosťou, prijať prítomnosť a pripraviť sa na samostatnú budúcnosť. Prostredníctvom tohto programu sa nám podarilo preškoliť 65 náhradných rodičov, 541 odborníkov pracujúcich s opustenými deťmi a 26 nových trénerov programu PRIDE.

Viac informácií o formách náhradnej rodinnej starostlivosti sa môžete dozvedieť na našej špeciálnej web stránke www.nahradnarodina.sk.
 

Vyberte región